Faq | AROCA SEIQUER & ASOCIADOS

FAQ

In onze FAQ sectie vindt u oplossing voor uw meest gestelde vragen en een lijst met links van belang te vinden om hun inspanningen te vergemakkelijken. Echter, als er geen oplossing is in onze lijst van vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren van onze contact pagina

Waarvoor heb ik een Burger Service Nummer nodig?

Het Burger Service Nummer is essentieel voor geldtransacties, belasting betaling en registratie van eigendomsaktes.

Ik heb geen inkomsten in Spanje maar slechts een woning waar ik enkele weken per jaar verblijf. Moet

Ja, u moet Vermogensbelasting voor Niet Ingezetenen en onroerende zaak belasting betalen. Dit zijn belastingen die ongeacht het gebruik van de woning betaald dienen te worden.

De woning is eigendom van meerdere personen. Wie dient de belastingen te betalen?

Elke eigenaar is Vermogensbelasting voor Niet Ingezetenen te betalen verschuldigd.

Dienen we meer Vermogensbelasting voor Niet Ingezetenen te betalen daar de woning eigendom is van me

Nee, het te betalen bedrag blijft gelijk ongeacht het aantal eigenaren. Als de woning enkel één eigenaar heeft, betaald diegene 100 % van het verschuldigde bedrag. Zijn er meerdere eigenaren, dan betaald elk het betreffende gedeelte. Bv. indien er vier eigenaren zijn en elk heeft 25 % van het eigendom, betaald elke eigenaar 25% van de belasting

Waarom is men belasting verschuldigd indien de woning is verkocht?

Indien de woning is verkocht is men geen belasting meer verschuldigd na verkoopdatum, echter is men wel belasting verschuldigd tot en met de datum van verkoop. De Niet Ingezetenen Belasting is verschuldigd over het vergane jaar. Dit houdt in dat u in het jaar volgend op het jaar van verkoop van de woning, de vorig jaar betreffende vermogensbelasting verschuldigd bent. In dit geval betaald u geen belasting over het volledig jaar, maar enkel tot en met de verkoopdatum.

Ik heb inmiddels een tijd geleden een woning gekocht en heb nog geen OZ belasting betaald, Wanneer w

Het kan enkele jaren duren voordat de OZ belasting door de gemeente bij u in rekening wordt gebracht, afhankelijk van de zone waar uw woning staat. Het bedrag licht aan WOZ waarde die de gemeente voor uw woning berekend. Eenmaal berekend voor het eerste jaar, kan men de bedragen de volgende jaren ongeveer weten.

Onze bank vraagt ons een formulier te onderteken met betrekking tot onze ingezetenenheid, maar wij z

Juist omdat u niet ingezetenen bent in Spanje dient u dit formulier te ondertekenen. Hierop geeft u aan in welk land u belastingplichtig bent. Dit formulier is twee jaar geldig. Na deze twee jaar stuurt de bank u automatisch het formulier ter ondertekening voor verlenging.

Gedurende welke periode is de belastingvertegenwoordiging geldig?

De belastingvertegenwoordiging in Spanje is geldig van 1 januari tot en met 31 december.

Wat houdt de overwaardebelasting in?

De overwaardeblasting is een belasting die verschuldigd is aan de gemeente wanneer de woining wordt overgedragen. Het bedrag is verschuldigd over de overwaarde.

Waarvoor wordt de 4% begroot?

Dit is een geschat bedrag om alle betaling met betrekking tot de aankoop en registratie van de woning te voldoen. Overblijfend saldo wordt aan u gestorneerd.

Welke belastingen dien ik te betalen bij verkoop van de woning.

Als Niet Ingezetene wordt een bedrag ter hoogte van 3% van het verkoopbedrag in rekening gebracht, maar de overwaardebelasting is 18 %.

Ben ik verplicht een testament te hebben in Spanje.

Dit is niet verplicht maar wel aan te raden ivm kosten indien men erft.

Is men belasting verschuldigd over erfenissen?

Dit is afhankelijk van de waarde van de eigendommen en het verwantschap.

Is het interessant om resident te zijn in Spanje?

Dit is afhankelijk van elke persoonlijke situatie.

Links